D-vitamiini
D-vitamiinin päätehtävänä on edistää kalsiumin imeytymistä elimistöön, mutta sillä on myös tärkeä rooli solujen kasvussa, hermostossa ja immuunijärjestelmässä.
D-vitamiinin päätehtävänä on edistää kalsiumin imeytymistä elimistöön, mutta sillä on myös tärkeä rooli solujen kasvussa, hermostossa ja immuunijärjestelmässä.
Viime vuosina D-vitamiinista on puhuttu yhä enemmän ja monet tietävät, että sitä tarvitaan talvella, kun aurinko paistaa sen puutteessa. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä tiedä, miksi se on tärkeää ja kenelle. Tässä käydään läpi kaikki mitä sinun tulee tietää D-vitamiinista.
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja sitä on kahdessa muodossa: D3-kolekalsiferoli, joka tulee eläinkunnasta ja auringonsäteistä, ja D2-ergokalsiferoli, joka on kasvimuunnos. Saamme D-vitamiinia osittain ruuasta ja osittain auringonvalosta, mutta koska Ruotsissa auringonvalo on vähäinen suurimman osan vuodesta, meillä on vaikeuksia saada tarpeeksi D-vitamiinia.
Kesäkuukausina D-vitamiinin saantiamme täydentävät auringonsäteet.
D-vitamiinia muodostuu ihossa kolesterolista, joka muuttuu auringonsäteiden avulla D3:ksi. Jotta se toimisi, vaaditaan, että auringosta tulee UVB-säteitä ja että aurinko on riittävän korkealla taivaalla. Aurinko säteilee sekä UVA- että UVB-säteilyä, mutta UVB-spektri tunkeutuu vain auringon ollessa korkealla. Ruotsissa tämä tapahtuu vain huhti-syyskuussa ja päiväsaikaan klo 10-16. Silloin pätee, että olemme ulkona ilman aurinkosuojaa noin 20 minuuttia. Muista suojautua muuten auringolta, jos vietät pitkään voimakkaassa auringossa, jotta vältät muut UV-säteilyn aiheuttamat riskitekijät.
Suurin luonnollinen D-vitamiinin lähde tulee auringosta.
D-vitamiinilla on useita tärkeitä tehtäviä kehossa. Se auttaa säätelemään veren kalsiumtasapainoa ja lisää myös kalsiumin imeytymistä ruoasta, joten sillä on tärkeä rooli luun muodostumisessa. D-vitamiinia tarvitaan normaalille immuunijärjestelmälle, solujen kasvulle ja hermostolle. Se toimii myös prohormonina (hormonin esiaste). Se auttaa lisäämään miessukupuolihormonin tuotantoa ja sen ansiosta D-vitamiini voi viime kädessä auttaa lisäämään suorituskykyä harjoituksen aikana.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana on tehty lukuisia tutkimuksia D-vitamiinista ja sen merkityksestä terveydellesi. Vaikka tutkimus on keskittynyt ensisijaisesti sen merkitykseen luurankomme kannalta, monet muut toiminnot ovat kiteytyneet ajan myötä. Viimeaikaisissa tutkimuksissa lisääntynyt altistuminen auringonvalolle, lisääntynyt D-vitamiinin saanti ja lisääntynyt D-vitamiinipitoisuudet veressä ovat osoittaneet vähentävän riskiä sairastua erilaisiin tartuntatautiin, vähintään 20 syöpätyyppiin, sekä bakteeri- että virusinfektioihin sekä sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes. Itse asiassa D-vitamiini edistää insuliiniherkkyyttä ja insuliinin eritystä sekä eläimillä että ihmisillä.
Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitset? | Mikrogrammaa |
Lapset alle 2 vuotta | 10 |
Lapset ja aikuiset alle 75-vuotta | 10 |
Aikuiset, jotka ovat vähän/ei lainkaan auringossa | 20 |
Yli 75-vuotiaat aikuiset | 20 |
Suositeltu D-vitamiinin päivittäinen saanti on 7,5 µg, mutta keskimäärin emme saavuta sitä. Joskus D-vitamiinin määrä ilmoitetaan myös kansainvälisissä yksiköissä (IU), joka on biologisen aktiivisuuden mitta. Mitä tulee D-vitamiiniin, 1 mikrogramma D-vitamiinia vastaa 40 IU:ta. Liian vähäinen D-vitamiini voi johtaa siihen, että veren kalsiumpitoisuus on liian alhainen ja saamme samat oireet kuin liian vähäisellä kalsiumin saannilla eli vähemmän luuston muodostumista ja lihasheikkoutta. Jokaisen, joka viettää liian vähän aikaa auringossa, on harkittava enemmän D-vitamiinipitoista ruokaa tai lisäravinteen ottamista. Suurimmat riskiryhmät ovat tummaihoiset, jotka eivät saa niin paljon aurinkoa, ja vegaanit, jotka jättävät D-vitamiinipitoisen ruoan ulkopuolelle. Lisääntynyttä saantia suositellaan myös raskaana oleville naisille, koska sitä tarvitaan sikiön luuston kehitykselle.
Saatat tarvita ylimääräistä D-vitamiinia, jos:
D-vitamiini saattaa sopia pimeinä talvikuukausina niille, jotka saavat liian vähän. Se sisältyy monivitamiinivalmisteisiin ja esiintyy myös yhdessä kalsiumin kanssa, jossa sen tehtävänä on lisätä imeytymistä. Markkinoilla on monia yksittäisiä D-vitamiinilisiä, ja ne ovat yleensä erittäin suuria annoksia. Koska D-vitamiini on rasvaliukoista, kannattaa harkita myös pienen rasvamäärän syömistä samanaikaisesti, jotta elimistö hyödyntää sitä. Valitse kapseleista, tippoista ja tableteista löytääksesi sinulle parhaiten sopivan. D-vitamiinia on saatavana eri vahvuuksina, 2000 IU:sta 5000 IU:hun asti. Vegaaninen D-vitamiini voidaan uuttaa sienistä ja antaa sitten D2-vitamiinia, tai jäkälästä, joka antaa sitten vegaanisen D3-vitamiinilisän.
Lue lisää vitamiineista ja kivennäisaineista vegaaneille tai kasvissyöjille ja miten sinun tulisi ajatella ravintolisistä, jos olet kasvissyöjä
.
Koska D-vitamiini varastoituu elimistöön, äärimmäiset määrät tulevat haitallisiksi ja voivat antaa meille liikaa kalsiumia veressä. Jos syöt suositusten mukaan, tästä ei ole vaaraa, mutta ole varovainen yhdistäessäsi useita erilaisia ??D-vitamiinilisäaineita samanaikaisesti.
Runsaasti D-vitamiinia sisältävät ruoat:
Lohi
Liha
Lyhentäminen
Sienet
Kananmuna
Mistä D-vitamiinia löytyy?
Pääasiallinen D-vitamiinin lähde on aurinko, joka muodostaa vitamiinia ihon kolesterolista. Luonnollisia D-vitamiinin lähteitä ovat erilaiset kalalajit, pääasiassa lohi, makrilli ja silli sekä munankeltuaiset ja liha. Rasvattomiin maitotuotteisiin on lisätty vitamiinia, koska luonnollinen vitamiinipitoisuus katoaa rasvan vähentyessä.
Useissa tutkimuksissa on pystytty havaitsemaan yhteys normaalin korkean D-vitamiinipitoisuuden ja immuunijärjestelmän toimintaan vaikuttavien sairauksien harvemman esiintymistiheyden välillä.
Urheilijat, jotka harjoittelevat paljon sisätiloissa, voivat kokea D-vitamiinitarpeen imeytymistä vaikeaksi, ja heidän tulisi miettiä ruokavaliotaan entistä enemmän.
D-vitamiini on vuorovaikutuksessa kalsiumin kanssa elimistössä, koska se muun muassa säätelee kalsiumtasoja. Kalsium puolestaan ??edistää normaalin luurakenteen ja normaaleiden hampaiden rakentamista ja ylläpitämistä. Sinun, joka pyrit ylläpitämään vahvaa luurankoa, ei siksi pidä vain syödä kalsiumia sisältäviä maitotuotteita, vaan myös huolehtia D-vitamiinin saannista.
Koska D-vitamiini toimii kalsiumtasapainon säätelijänä, se edistää myös hermo-lihastoimintojen normaalia toimintaa. Kalsium edistää lihasten supistumiskykyä ja liian alhainen pitoisuus voi johtaa lihasheikkouden tunteeseen.
Jokainen reagoi eri tavalla liian vähäiseen D-vitamiinin saantiin elimistössä, mutta on useita tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet yhteyden D-vitamiinitasojen ja masennuksen tai huonon mielialan välillä. Jos tunnet olosi matalaksi tai ärtyneeksi, voit tutkia, onko kehosi D-vitamiinitaso liian alhainen.
Pääasiallinen D-vitamiinin lähdemme on auringon säteet iholla, missä sitä muodostuu kolesterolin avulla. Kuitenkin vain huhtikuusta syyskuuhun meillä on tarpeeksi auringonpaistetta, jotta voimme imeä vitamiinia täällä Pohjoismaissa. Ravinnon D-vitamiinin lähteitä ovat pääasiassa rasvainen kala, munankeltuaiset sekä D-vitamiinilla rikastetut maito- ja margariinituotteet, ja ihmisillä, jotka eivät syö näitä ruokia säännöllisesti, voi olla erityisen vaikeaa saada vitamiinia luonnollisesti.
Ruotsin elintarvikevirasto suosittelee aikuisille vähintään 10 mikrogramman päivittäistä saantia puutteiden välttämiseksi, mikä vastaa 400 IU:ta. Talvikuukausina suositellaan siksi ylimääräistä D-vitamiinipitoista ruokaa ja lisäravintoa.