Tärkeimmät hormonit lihaskasvuun
Hormonit ovat ratkaisevia kehon toimintojen ja terveyden kannalta, sillä ne ohjaavat kaikkea kasvusta ja lihasten kasvattamisesta stressinhallintaan ja aineenvaihduntaan. Ymmärtämällä, miten eri hormonit toimivat, voit tehostaa lihastesi kasvua ja palautumistasi saadaksesi vielä parempia treenituloksia.
- Mitä ovat hormonit?
- Mitä on testosteroni?
- Mitä on kasvuhormoni (GH)?
- Mitä on kortisoli?
- Mitä on estrogeeni?
- Mitä on insuliini?
- Lisäravinteet treenisi jokaiseen vaiheeseen
Hormonit ohjaavat useita kehon toimintoja, mukaan lukien lihasten kasvattamista ja stressinhallintaa.
Mitä ovat hormonit?
Hormonit ovat aineita, joilla on suuri rooli kehon eri toiminnoissa. Hormonaalinen järjestelmämme toimii yhdessä hermoston kanssa ja ohjaa kehomme tärkeitä prosesseja. Ne vaikuttavat kaikkeen kasvusta murrosikään sekä nestetasapainosta lihasten kasvuun ja palautumiseen. Säätelemällä proteiinisynteesiä, energiankulutusta ja aineenvaihduntaa hormonit auttavat kehoa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Jokainen hormoni kohdistuu tiettyyn soluryhmään. Jotkut hormonit vaikuttavat lähes kaikkiin kehon soluihin, kun taas toiset vain rajattuun soluryhmään.
Kehomme ovat jatkuvasti eri hormonien vaikutuksen alaisina. Näistä osa on katabolisia (hajottavia) ja toiset anabolisia (rakentavia). Treenatessa nämä hormonit vaikuttavat suoraan aktivoituneisiin lihaksiin. Jotta lihaksia saadaan kasvatettua täytyy anabolisten hormonien taso olla korkeampi kuin katabolisten hormonien taso.
Rauhaset säätelevät hormonituotantoa
Hormonit tuotetaan rauhasissa tai erikoistuneissa soluissa ja kuljetetaan veren kautta niihin elimiin, joissa niitä tarvitaan. Hormoneja tuottavat rauhaset osaavat tunnistaa, mikä tietyn hormonin taso kehossa on. Kun rauhanen havaitsee, että hormonitaso on alhainen, se lisää tuotantoaan kompensoidakseen. Jos rauhanen taas tuntee, että hormonia on riittävästi tai liikaa, se vähentää tuotantoaan. Tämä mekanismi auttaa pitämään kehon hormonitasapainon vakaana.
Aivolisäke – kehon tärkein hormonituotantorauhanen
Aivolisäke on tärkein hormonituotantorauhasemme ja sijaitsee aivojen alla olevassa pienessä kolossa pääkallon sisällä. Se tuottaa hormoneja, jotka vuorostaan saavat muut kehon rauhaset tuottamaan hormoneja. Hypotalamus, joka on alue aivoissa, kommunikoi aivolisäkkeen kanssa ja välittää tietoa kehon tarpeista. Tämä tieto kertoo, mitä hormoneja aivolisäke voi vapauttaa ja mitä määriä.
Mitä ovat anaboliset ja kataboliset hormonit?
Anaboliset hormonit ovat rakentavia hormoneja, joita tuotetaan anabolisissa olosuhteissa, joissa keho rakentaa kudoksia ja lihaksia. Esimerkkejä anabolisista hormoneista ovat insuliini, kasvuhormoni (GH) ja testosteroni. Kataboliset hormonit taas ovat hajottavia hormoneja ja vapautuvat stressin aikana tai sympaattisen hermoston aktivoiduttua, kuten sairauden, harjoittelun tai stressireaktioiden aikana. Esimerkkejä katabolisista hormoneista ovat adrenaliini, noradrenaliini ja kortisoli. Ne auttavat kehoa käsittelemään stressiä, mutta hajottavat samalla lihaksia ja kudoksia.
Mitä on testosteroni?
Testosteroni, eli miehen sukuhormoni, on hyvin tunnettu hormoni erityisesti sen vaikutuksista lihasten rakentamiseen ja sukupuoliviettiin. Sillä on kuitenkin myös monia muita tärkeitä tehtäviä kehossamme. Testosteroni vaikuttaa muun muassa esimerkiksi luuston terveyteen, mielialaan ja energiatasoon sekä punasolujen tuotantoon. Testosteroni syntyy miehillä pääasiassa leydigin soluissa kiveksissä. Vaikka testosteroni on mieshormoni, sitä tuotetaan myös pieniä määriä naisilla munasarjoissa ja molemmilla sukupuolilla lisämunuaisissa. Naisten testosteronin tuotanto on kuitenkin huomattavasti pienempää kuin miehillä. Miehillä testosteronin pitoisuus on noin 10-20 kertaa korkeampi kuin naisilla. Miehillä alhaiset testosteronitasot voivat johtaa väsymykseen, vähentyneeseen sukupuoliviettiin ja masennukseen. Naisilla korkeat testosteronitasot voivat aiheuttaa epäsäännöllistä kuukautiskiertoa ja lisääntynyttä ihokarvoitusta sekä vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mikä on usein yhdistetty munasarjojen monirakkulaoireyhtymään (PCOS).
Testosteroni on yksi voimakkaimmista lihasten rakentajista, koska se sekä stimuloi proteiinisynteesiä että estää proteiinien hajoamista lihaksissa (1). Nämä kaksi vaikutusta yhdistettynä edistävät lihasten kasvua, voimaa ja tehoa, erityisesti voimaharjoittelun yhteydessä. Miehillä testosteronin tuotanto kasvaa luonnollisesti raskaan harjoittelun jälkeen, kun taas vaikutukset naisilla vaihtelevat. Ikä on myös tärkeä tekijä, sillä testosteronitasot alkavat laskea 35-40 ikävuoden jälkeen, mikä voi johtaa lihasmassan ja voiman vähenemiseen ajan myötä. Maksimoidaksesi lihasten kasvattamisen vaikutukset, tarvitset harjoitusohjelman, jossa on korkea volyymi ja suuri metabolinen rasitus, stimuloimaan testosteronin tuotantoa kehossa.
Mitä tekijöitä vaikuttavat miesten testosteronituotantoon?
On useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa miesten testosteronituotantoon, ja usein tämä voi olla useiden asioiden yhdistelmä. Matalat testosteronitasot voivat johtaa terveysongelmiin.
- Ikä: Testosteronituotanto vähenee luonnollisesti iän myötä, mikä voi johtaa lihasmassan menetykseen, heikentyneeseen sukupuoliviettiin ja heikompaan luuston terveyteen.
- Ylipaino: Kehon ylimääräinen paino voi lisätä estrogeenin tuotantoa, mikä voi estää testosteronituotantoa (2).
- Alkoholi: Liiallinen alkoholinkäyttö voi estää testosteronituotantoa (3).
- Stressi: Krooninen stressi lisää kortisolin tasoja, mikä voi estää testosteronituotantoa (4).
- Uni: Säännöllinen ja riittävä uni on tärkeää sekä yleisen terveyden että testosteronitasojen kannalta, sillä unen puute voi laskea hormonituotantoa (5).
Miehillä testosteronin tuotanto kasvaa luonnollisesti voimaharjoittelun jälkeen.
Mitä on kasvuhormoni (GH)?
GH (growth hormone), eli kasvuhormoni, on luonnollisesti esiintyvä proteiinihormoni, jota tuotetaan aivolisäkkeen etuosassa sekä ihmisillä että eläimillä. Se koostuu polyprptidiketjusta, joka sisältää 191 aminohappoa. Hormonin eritystä säätelevät kaksi peptidiä hypotalamuksesta käsin: kasvuhormonin eritystä edistävä ja stimuloiva hormoni (GHRH) ja GH:n eritystä hillitsevä somtostatiini.
GH-tasot ovat korkeimmillaan syvässä unesssa ja lisääntyvät fyysisen rasitukse, stressin, kuumeen, paaston, matalan verensokerin sekä tiettyjen aminohappojen, kuten leusiinin ja arginiinin, nauttimisen yhteydessä.
Lapsuudessa GH auttaa meitä kasvamaan stimuloimalla luusoluja ja osallistumalla proteiinisynteesiin.
Mitä on kortisoli?
Kortisolia vapautuu vereen kun olet stressaantunut, mikä selittää, miksi kortisoli tunnetaan myös kehon stressihormonina. Kortsiolia syntyy lisämunuaisissa ja sillä on useita tärkeitä tehtäviä kehossa. Se säätelee sokerin, rasvan ja proteiinin aineenvaihduntaa ja toimii tulehduksia ehkäisevästi. Lyhytkestoisessa stressissä kortisoli voi parantaa sekä fyysistä että henkistä suorituskykyä lisäämällä kehon valmiutta ja energiaa. Pitkäaikaisesti kohonneet kortisolitasot voivat kuitenkin johtaa negatiivisiin vaikutuksiin. Tutkimuksissa on havaittu, että kohonnut kortisolitaso, joka voi ilmetä esimerkiksi runsaan stressin yhteydessä tai tietyissä sairauksissa, voi vähentää lihasvoimaa ja -massaa. Tämä johtuu siitä, että kohonnut kortisoli edistää lihaskudoksen hajoamista vapauttaakseen aminohappoja, joita keho voi käyttää energian tuottamiseen.
Kortisolitasot vaihtelevat luonnollisesti päivän aikana ja ne ovat korkeimmillaan aamulla ja matalimmillaan illalla. Tämä auttaa kehoa säätelemään vuorokausirytmiä ja valmistautumaan päivän aktiviteetteihin.
Mitä on estrogeeni?
Estrogeeni on luuston ja keskushermoston kannalta tärkeä hormoni, jolla on keskeinen rooli siittiöiden tuotannossa ja kuukautiskierron säätelemisessä. Sekä miehillä että naisilla estrogeenin tuotanto alkaa murrosiässä. Miehillä estrogeeniä tuotetaan pääasiassa kiveksissä ja rasvakudoksessa, kun taas naisilla estrogeenia syntyy pääasiassa munasarjoissa. Estrogeenillä on merkittävä rooli lihaksiston ja luuston toiminnassa. Kolme yleisintä estrogeenityyppiä ovat estradioli, estroni ja estioli.
Estrogeeni on keskeinen hormoni naisten kehossa ja se säätelee muun muassa kuukautiskiertoa, edistää naisten piirteiden kuten rintojen kehittymistä ja vaikuttaa luumassaan. Estrogeenillä on sekä anabolinen että anti-katabolinen vaikutus lihaksiin.
Vaikka estrogeeniä pidetään naishormonina, on se tärkeä myös miesten terveydelle. Liian korkeilla estrogeenitasoilla voi kuitenkin olla miehille negatiivisia vaikutuksia kuten migreenin oireita, lihasmassan vähenemistä, rintojen kasvua, lisääntynyttä rasvan varastointia kehoon sekä ongelmia seksuaalisessa kyvykkyydessä. Ylipaino voi miehillä lisätä riskiä kohonneisiin estrogeenitasoihin. Sen vuoksi miesten on tärkeää ylläpitää optimaalista tasapainoa testosteronin ja estrogeenin suhteen lihasten kasvun ja yleisterveyden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.
Mitä on insuliini?
Insuliini on peptidihormoni, jota tuotetaan beetasoluissa haimassa. Insuliinin päätehtävä on edistää glukoosin siirtymistä soluihin ja näin säädellä verensokeritasoja. Verensokerin lisäksi insuliini vaikuttaa myös siihen, miten keho käsittelee rasvaa ja proteiinia.
Aminohapot, jotka ovat proteiinien rakennuspalikoita, käynnistävät prosessin lihasten kasvamiseksi. Tämän prosessin toteutumiseksi insuliinin täytyy olla läsnä, mutta optimaalisen vaikutuksen saavuttamiseksi sitä ei tarvitse olla suuria määriä. Syödessäsi proteiinia insuliinia vapautuu luonnollisesti, mikä riittää lihasten tehokkaaseen kasvamiseen.
Terveellisen elämäntavan ja lihasmassan tehostamisen ylläpitämiseksi on tärkeää pitää hormonit tasapainossa. Panostatko kovasti treenaamiseen ja haluat maksimoida lihasmassan kasvun? Kehon ja sen tarpeiden tukeminen jokaisessa harjoitteluvaiheessa on kaiken A ja O menestyksekkäiden tulosten saavuttamiseksi. Tästä syystä olemme kehittäneet RAW Pro Cycle -sarjan, josta voit lukea lisää alla.
Lisäravinteet treenisi jokaiseen vaiheeseen
Sinulle, joka haluat maksimoida tuloksesi salilla löytyy RAW Pro Cycle - sarja korkealaatuisia tuotteita, jotka on sunniteltu erityisesti käytettäväksi sykleissä.Jokaisella tuotteella on oma tarkoitus ja kohde. Tuotteita voi käyttää joko erikseen tai yhdessä.
- RAW Pro Cycle Adreno Test: Sisältää aktiivisia ainesosia, jotka tukevat luonnollista miesten sukupuolihormonin, testosteronin, tuotantoa. Optimaaliset annokset valikoituja ainesosia kuten Fagodia afrestis, turkesteronia, ekdysteronia, sinkkiä ja B6-vitamiinia. Lisäboostia, kun haluat maksimoida harjoittelun turvallisesti.
- RAW Pro Cycle Corti Block: Sisältää huolellisesti valittuja ainesosia ja hyvin tutkittuja yrttejä, jotka ovat tunnettuja stressin vähentämisen ja psyykkisen tarkkuuden parantamisen ansiosta. Lepo, palautuminen ja stressin vähentäminen ovat avainasemassa kun treenataan kovaa.
- RAW Pro Cycle Estro Block: Yhdistää useita tehokkaita ainesosia, jotka ovat tavallisia estrogeenin estäjissä, kuten valkoista herkkusientä, viinirypäleensiemenuutetta ja resveratrolia. Estro Block erottuu näiden aineden innovatiivisen yhdistelmän maksimoidulla annoksella.
- RAW Pro Cycle GH Boost: Suunniteltu nautittavaksi ennen yöunia, jolloin se tukee kehon luonnollisia kasvuprosesseja. Tehokas yhdistelmä aminohappoja ja yrttejä, jotka tukevat proteiinisynteesiä ja hormonitasapainoa, jotka ovat tärkeitä tekijöitä parhaan mahdollisen lihaskasvun ja palautumisen kannalta. Sisältää muun muassa ornitiiniä, AAKG:tä, lysiinia, proliinia ja GABAa.
- RAW Pro Liver: Kehitetty sinulle, joka laitat kropan likoon ja kuormitat sitä intensiivisesti. Sisältää tarkoin valikoituja ainesosia kuten koliinia, NAC:a, artisokkaa, voikukkaa ja kurkumiinia. Tämä lisäravinne auttaa kehoa käsittelemään kovasta harjoittelusta ja suurista lisäravinneannoksista aiheutuvia kuormituksia, mikä auttaa pitämään kehon parhaassa mahdollisessa kunnossa.
Vinkki! Lue myös Turkesteroni - paljon puhuttu lisäravinne.
Tuotteita lihaskasvun tehostamiseen
LÄHTEET:
- Jakob L Vingren, William J Kraemer, Nicholas A Ratamess, Jeffrey M Anderson, Jeff S Volek, Carl M Maresh. 2010. Testosterone physiology in resistance exercise and training: the up-stream regulatory elements. (Viitattu 9.9.2024)
- D M Kelly 1, T H Jones. 2015. Testosterone and obesity. (Viitattu 9.9.2024)
- Korean J Fam Med. 2022. Relationship between Alcohol Consumption and Testosterone Deficiency according to Facial Flushes among Middle-Aged and Older Korean Men. (Viitattu 9.9.2024)
- J Cell Mol Med. 2022. Chronic stress inhibits testosterone synthesis in Leydig cells through mitochondrial damage via Atp5a1. (Viitattu 9.9.2024)
- Liang Su, Si-zheng Zhang, Jian Zhu, Jie Wu, Yong-zheng Jiao. 2021. Effect of partial and total sleep deprivation on serum testosterone in healthy males: a systematic review and meta-analysis.(Viitattu 9.9.2024)
- Joshua E. Brinkman, Muhammad Ali Tariq, Logan Leavitt, Sandeep Sharma. 2023. Physiology, Growth Hormone. (Viitattu 9.9.2024)
- Joseph A Chromiak PhD, Jose Antonio PhD. 2002. Use of amino acids as growth hormone-releasing agents by athletes. (Viitattu 9.9.2024)
- G M E E Peeters, N M van Schoor, E F C van Rossum, M Visser, P Lips. 2008. The relationship between cortisol, muscle mass and muscle strength in older persons and the role of genetic variations in the glucocorticoid receptor. (Viitattu 9.9.2024)
- Shunsuke Katsuhara 1, Maki Yokomoto-Umakoshi et al. 2022. Impact of Cortisol on Reduction in Muscle Strength and Mass: A Mendelian Randomization Study. (Viitattu 9.9.2024)
- Marybeth Brown Ph.D., P.T. 2013. Estrogen Effects on Skeletal Muscle.(Viitattu 10.9.2024)
- Rex A Hess and Paul S Cooke. 2018. Estrogen in the male: a historical perspective. (Viitattu 10.9.2024)
- Michal Wilk, Petr Stastny, Artur Golas, Monika Nawrocka, Karel Jelen, Adam Zajac, James J Tufano. 2018. Physiological responses to different neuromuscular movement task during eccentric bench press.(Viitattu 10.9.2024)