Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Ravinto & lisäravinteet | Tavoitteet | Treenit | Reseptit | Lähettiläät

Siksi kalaöljy on meille hyväksi

Rasvainen kala ja kalaöljy ovat olleet pitkään esillä osana terveellistä ruokavaliota ja sanotaan, että ne voivat pitää meidät terveinä, älykkäinä ja liikkuvina. Kala ja kalaöljy sisältävät nimittäin terveellistä omega-3-rasvahappoa, jolla on useita hyödyllisiä ominaisuuksia meille, mutta se eroaa kasvisperäisestä omega-3:sta.

Kalaöljy

 
Omega-3
 
Islantilainen Omega-3
 
Möllers Tran
 
Omega-3 Premium
 
Krilliöljy Omega-3

Mikä tekee kalaöljystä hyödyllistä?

Olet varmasti kuullut, että kala tekee sinut älykkääksi, ja vaikkei se olekaan aivan yhtä yksinkertaista, siinä on jotain perää. Se on välttämätön rasvahappo omega-3, joka tekee kalasta hyödyllisen. Omega-3 on niin sanottu alfalinoleenihappo, terveellisin rasvahappo meille ja elintärkeä syödä. Omega-3 on tärkeää useille elintärkeille prosesseille kehossa.

Aivot tarvitsevat omega-3:a kehittyäkseen normaalisti, ja se on siksi tarpeellinen raskauden aikana ja lapsen ensimmäisinä vuosina. Myös aikuisena se voi vaikuttaa kognitiivisiin prosesseihin. Keskittymisvaikeuksia omaavat henkilöt ovat joskus kertoneet parannuksista syötyään kalaöljykapseleita jonkin aikaa.

Sydän voi hyvin omege-3:n ansiosta toimiakseen normaalisti. On osoitettu, että omega-3 voi laskea veren rasvoja ja vähentää vaarallista LDL-kolesterolia. Lisäksi se auttaa pitämään verenpaineen terveellisellä tasolla.

Nivelten liikkuvuus on osoittautunut olevan vaikuttunut kalaöljystä. Kalaöljyn rasvahappojen on todettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ja lievittävän nivelongelmia. Teoria on, että EPA ja DHA laukaisevat epäsuorasti prostaglandiinien vapautumisen, jotka muun muassa stimuloivat verenkiertoa. Tämän vaikutuksen saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin suurempi määrä rasvahappoja, joita on vaikea saada pelkästä ravinnosta, ja vain lääkeluokitellut kalaöljykapselit sisältävät riittävän annoksen.

Omega-3:aa runsaasti sisältävä kala on muun muassa silakka, lohi, makrilli ja silli. Myös muu kala ja äyriäiset sisältävät omega-3:a, mutta eivät yhtä paljon. Tarvittava määrä kalaöljyä terveysvaikutusten saamiseksi on noin 3 grammaa päivässä, mikä vastaa yhtä lohiannosta. Kuitenkin suurin osa meistä ei saa sitä tarvittavaa määrää ravinnosta nykyään. Kalankulutuksessa on tänään paljon huomioitavaa. Koska vesistömme valitettavasti sisältävät paljon ympäristömyrkkyjä, suositellaan, ettei syödä luonnonvaraista kalaa saastuneista vesistä. Valitse mieluummin kasvatettua kalaa, mutta osta ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kestävästä kalastuksesta.

Ero kalaöljyn ja muun omega-3:n välillä

Hyödyllisiä omega-rasvahappoja on myös monissa muissa elintarvikkeissa, erityisesti kasviöljyissä, levissä ja pähkinöissä. Ero kalaöljyn ja näiden kasvisperäisten lähteiden välillä on kahdessa omega-3-rasvahapossa, EPA:ssa ja DHA:ssa, jotka vaikuttavat terveydellemme eniten. Keho muodostaa näitä rasvahappoja itse muuntamalla omega-3:sta, mutta tämä prosessi ei ole käytännössä riittävä. Kalaöljystä saamme nämä rasvahapot suoraan, koska kala on itse muuntanut omega-3:sta planktonista ja levistä EPA:ksi ja DHA:ksi.

Jotkut kasvislähteet sisältävät lisäksi korkeampia määriä omega-6:ta. Se on myös välttämätön rasvahappo, mutta valitettavasti se kilpailee kehon samoista entsyymeistä omega-3:n kanssa, ja omega-6 voittaa aina. Siksi rasvahappojen tasapaino on tärkeä, ja kalaöljystä saamme suotuisan määrän.

Hyvä tietää kalaöljylisistä

Kalaöljykapseleilla voit saada rasvahapon terveelliset vaikutukset ja täydentää tavallista ruokavaliota. Jos etsit kalaöljylisää, on muutamia ohjeita, jotka voivat olla hyödyllisiä huomioida:

  • Ensinnäkin kalaöljy on suositeltavampaa kuin kalanmaksaöljy. Maksa toimii kehon puhdistuselimena, ja siinä on siksi riski, että se sisältää epäpuhtauksia vedestä.
  • Etsi kalaöljyä kalasta, joka on elänyt kylmissä vesissä.
  • Kapselit härskiintyvät helposti ja niiden tulisi siksi sisältää antioksidantti. Yleisesti lisätään antioksidantti E-vitamiinia.
  • Säilytä kapselit viileässä, mielellään jääkaapissa, ja hyvin suljettuina säilyvyyden vuoksi.
  • Hyvin jäähdytetyt kapselit estävät lohen jälkimaun.

Vinkki! Syö runsaasti kalaa ja täydentää kalaöljylisillä osana terveellistä ruokavaliota!

Viitteet:

Effect of randomized supplementation with high dose olive, flax or fish oil on serum phospholipid fatty acid levels in adults with attention deficit hyperactivity disorder. GS Young, JA Conguer, R Thomas. Reprod Nutr Dev. 2005.

Omega-3 fatty acids: a comprehensive review of their role in health and disease. BM Yashodhara, S Umakanth, JM Pappachan, SK Bhat, R Kamath, BH Choo. Postgrad MEd, 2009.

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei