Prehab ja rehab
Mikä on prehabin ja rehabin ero, ja kuka niitä tarvitsee? Selvitämme käsitteet ja käymme läpi niiden erot sekä mitä sinun tulee ottaa huomioon.
Prehab tulee sanasta prehabilitation, eli mitä voit tehdä välttääksesi loukkaantumisen. Rehab on lyhenne sanasta rehabilitation eli kuntoutus, eli mitä sinun tulisi tehdä, kun olet jo loukkaantunut ja haluat parantaa ja vahvistaa vahingoittunutta kehonosaa.
Miksi prehab-harjoittelu?
Prehabin etu on, että harjoittelet vammojen ennaltaehkäisemiseksi tulevaisuudessa luoden edellytykset mahdollisimman kestävälle harjoittelulle. Se voi kuitenkin vaihdella riippuen siitä, mitä harjoittelet ja kuinka paljon. Prehab keskittyy liikkuvuuteen, toimintaan ja voimaan ajan myötä. Prehab on erinomainen lisä varsinaiseen harjoitteluusi, sillä rakennat ja vahvistat kehoa välttäen vammojen syntymistä.
Ajattele kaikkia raskaita nostoja salilla, kaikkia juostuja kilometrejä tai pyöräilytunteja. Ennemmin tai myöhemmin tulee eri vammoja, suuria ja pieniä. Kaikki tiedämme, kuinka turhauttavaa on joutua pitämään tauko harjoittelusta vamman takia. Onkin parasta, jos voit tehdä siitä luonnollisen osan harjoitteluasi tai arkeasi; muutama minuutti riittää tauon ei tarvitse olla pitkä.
Miksi rehab-harjoittelu?
Rehab-harjoitteluun keskitytään loukkaantumisen, leikkauksen tai muun vastaavan jälkeen, kun keho ei ole vielä täysin parantunut eikä toimi täysin normaalisti. Rehab-harjoittelussa rakennetaan hitaasti mutta varmasti vahingoittunutta kehonosaa niin, ettei sama toistuisi. Sitä mukautetaan, ja tarkoituksena on esimerkiksi yrittää vähentää kipua, lisätä liikkuvuutta, voimaa ja vakautta paremman toiminnan saavuttamiseksi. Rehab-harjoittelun taso vaihtelee tapauskohtaisesti, riippuen siitä, mihin olet palaamassa ja mitä on tehty aikaisemmin.
5 vinkkiä vammojen välttämiseen harjoittelussa
1. Lämmittele ennen harjoitusta
Lämmittely valmistaa kehoa ja mieltä harjoitukseen tai kilpailuun. Voit aloittaa sykkeennostolla, jotta kehosi lämpenee ja hengityksesi kiihtyy, ja sen jälkeen on hyvä lämmittää erityisesti ne lihakset, joita aiot käyttää.
2. Panosta liikkuvuusharjoituksiin
Liikkuvuusharjoitukset sekä lämmittävät että tekevät kehosta joustavan. Keholla on pienempi loukkaantumisriski ja paremmat mahdollisuudet vahvistua, kun liikkeillä on mahdollisimman vähän rajoitteita.
3. Vahvista heikkoja lenkkejäsi
On hauskaa harjoitella sitä, missä on jo hyvä. On kuitenkin tärkeää vahvistaa myös heikompia osa-alueita. Se voi jopa auttaa sinua vahvistumaan muissakin liikkeissä!
4. Jätä ego kotiin
Treenaa itseäsi, älä muita varten, ja jätä ego kotiin. Painojen nostaminen vain siksi, että olet nähnyt jonkun toisen onnistuvan siinä, ei ole hyvä idea. Älä kiirehdi tuloksia, vaan harjoittele hallitusti ja suunnitelmallisesti.
5. Älä unohda lepopäiviä, kuuntele kehoasi
Jos huomaat kipua tai tuntemuksia kehossasi, kuuntele sitä! Joskus riittää, että poikkeaa hieman treeniohjelmasta ja lepuuttaa juuri sitä lihasta, jotta ei aiheuta itselleen vammaa – tai yksinkertaisesti lepää kokonaan juuri sinä päivänä!