Näin vältät yleisimmät sudenkuopat treenin aloituksessa
Kokemuksiamme valitettavasta erehdyksistä on kaikilla, mutta tärkeintä on, ettei anna niiden lannistaa itseään vaan nousee ylös ja jatkaa eteenpäin. Kestävien treenitulosten saavuttaminen alkaa siitä, että elämän tilanne on tasapainossa. Esimerkiksi itsensä äärimmilleen vieminen ja liian kova treenin aloittaminen voi johtaa aivan väärään suuntaan. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä treenaamisen sudenkuoppia ja miten välttää niitä parhaalla mahdollisella tavalla!
1. Lähdet liian kovaa liikkeelle liian aikaisin
Olet innostunut, haluat niin paljon ja olet valmis todella panostamaan harjoitteluun! Treenin alkaessa motivaatio voi olla huipussaan ja menet täysillä uusiin haastaeisiin, haluat tehdä kaiken heti ja siirryt suoraan mieluummin nollasta sataan. Tämä voi johtaa siihen, että "tiput pohjalle" lähtöpisteeseen nopeammin, joko loukkaantumisten kautta tai koska treenaaminen liian kunnian himoisin tavoittein tuntuu liian raskaalta eikä ollenkaan niin hauskalta kuin odotit. Alussa on parempi treenata 1-3 päivää viikossa ja pitäytyä siinä kuin yrittää saada 6 treenipäivää sisään ja sitten et enää ehdi tai jaksa enempää treenikertoja. Ole kärsivällinen ja älä odota suuria tuloksia heti.
2. Olet muuttanut elämää liian radikaalisti tai liikaa kerrallaan
Onnistuaksesi treeneissäsi, on tärkeää, että treenaaminen soveltuu yhteen muun elämäsi kanssa, kuten perheen, työn, sosiaalisten tapahtumien ja muiden asioiden kanssa. Äärimmäisyyksiin meneminen ja koko elämäntyylin muuttaminen kerralla on harvoin kestävä ratkaisu. Esimerkiksi tiukan ruokavalion aloittaminen samalla kun lisäät harjoittelumäärää 100 % ei tule toimimaan, vaikka se aluksi tuntuisikin hyvältä. Kuinka kliseiseltä se kuulostaakin, tasapainon löytäminen on avain onnistumiseen. Aloita kartoittamalla arkeasi ja katso, onko jotain, mitä voisit poistaa tai muuttaa luodaksesi enemmän aikaa treenaamiselle.
3. Et aseta itsellesi tavoitteita
Treenitavoitteiden asettaminen ei ole välttämätöntä, mutta on kuitenkin hyvä miettiä, mikä on treenaamisesi tarkoitus? Haluatko nostaa tietyn painon tietyssä painonnostoliikkeessä, juosta maratonin, pudottaa tai lisätä painoa tai luoda terveellisen elämäntavan, voida paremmin sekä fyysisesti että psyykkisesti, löytää uuden sporttisen elämäntavan jolla voit jatkaa koko elämäsi? Tärkeintä on, että lähdet liikkeelle "itsestäsi", ei siitä, mitä muut tekevät.
4. Unohdat ilon
Keskity harjoitusmuotoihin, joista pidät, ja harjoittele treenipaikassa, jossa viihdyt. Eri harjoitusmuotoja on valtavasta määrästä valittavissa. Voit käyttää yksi tai kaksi viikkoa erilaisten harjoitusmuotojen ja ympäristöjen kokeilemiseen. Viihdytkö suurilla vai pienillä kuntosaleilla? Haluatko, että joku ohjaa sinua harjoituksissasi, kuten esimerkiksi ryhmäliikuntatunnilla? Vai onko jokin urheilulaji, jota olet aina halunnut kokeilla? On vaikea tietää, mistä tykkää ja nauttii, jos ei ole kokeillut!
5. Vertaat itseäsi muihin
Jokaisella on omanlainen vartalo, eikä mikään vartalo ole täysin samanlainen kuin toisen, mikä tarkoittaa, ettei kenenkään kroppa toimi samalla tavalla. Sinusta itsestäsi ja omista mahdollisuuksistasi ja tavoitteistasi lähtien voit tulla parhaaksi versioksi itsestäsi. Keskity vain omaan kehitykseesi, se tekee sinut tyytyväisemmäksi ja treenaamisesta paljon hauskempaa. Terveys on henkilökohtainen sijoitus, jonka teet itsesi ja hyvinvointisi vuoksi!