Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Ravinto & lisäravinteet | Tavoitteet | Treenit | Reseptit | Lähettiläät

Kuidut ovat kaikille hyväksi

Kuiduista puhutaan usein terveysasioissa. Kuitujen on aikojen saatossa väitetty olevan parannuskeino kaikille kansantaudeillemme. Kuidut ovat hyödyllisiä kaikille, mutta niitä käytetään useimmiten ravintolisänä painonpudotukseen tai suolen hyvinvointiin.

Mitä kuidut oikeastaan ovat?

Kuidut ovat yhteisnimitys useille eri aineille, jotka muodostavat kasvien soluseinät. Kehollamme ei ole kykyä hajottaa kuituja ja käyttää niitä energiana, mutta niiden olemassaolo vaikuttaa meihin monin eri tavoin. Kuidut jaetaan kahteen ryhmään, joiden ominaisuudet vaikuttavat meihin eri tavoin.

Kuitulisäravinteet

 
Laihdutuskuitu

Liukenevat kuidut muodostavat geelin mahassa ja lisäävät sisällön määrää. Tämä aiheuttaa suuremman kylläisyyden tunteen ja pitää meidät kylläisinä pidempään. Hidastavan vaikutuksensa ansiosta koko ruoansulatus hidastuu, ja verensokeritasomme pysyy tasaisempana. On myös todettu, että tämäntyyppiset kuidut voivat alentaa kolesterolia. Tämä johtuu siitä, että kolesterolista tuotetut sappisuolat yleensä kierrätetään kehossa, mutta kuituja syömällä ne kulkeutuvat poistumaan kehosta, ja enemmän kolesterolia käytetään uusien sappisuolojen valmistamiseen.

Liukenevat kuidut ovat myös ruokaa suolistossa oleville hyville bakteereille, joilla on puolestaan positiivinen vaikutus immuunijärjestelmäämme. On viitteitä siitä, että nämä kuidut voivat torjua paksusuolen syöpää, mutta todisteet tämän paikkansapitävyydestä ovat vielä heikkoja. Kuiduilla on myös negatiivinen sivuvaikutus: bakteerit tuottavat kaasuja mahassa, erityisesti ihmisillä, joilla on aktiivinen suoli tai IBS.

Liukenemattomat kuidut sitovat vettä suolistossa ja täyttävät sitä näin. Tämä ehkäisee ummetusta, mutta vain, jos juo myös paljon vettä.

Kuitu ruoassa

Kuituja on kasveissa, ja kuitupitoinen ruokavalio, joka sisältää täysjyvää ja vihanneksia, takaa varmasti runsaasti kuituja. Pähkinät, siemenet ja palkokasvit ovat myös hyviä lähteitä. Liukenevia kuituja löytyy runsaasti muun muassa hedelmien pektiinistä ja kauran beetaglukaanista. Liukenemattomia kuituja esiintyy eniten vehnäleseissä ja täysjyvätuotteissa.

Suositukset

Viranomaisten ravitsemussuositukset kuidulle ovat 25-35 grammaa päivässä, mutta useimmat eivät pääse tähän määrään. Keskimääräinen kuidunsaanti Ruotsissa on tänä päivänä noin 20 grammaa.

Huomioi, että tasapainoinen kuidunsaanti on suositeltavaa. Jos syöt liian paljon kuituja, se voi aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen ja aiheuttaa ummetusta tai kuljettaa tärkeitä ravintoaineita pois liian hitaan ruoansulatuksen vuoksi.

Kuidun ravintolisät

Markkinoilla on erilaisia kuitupitoisia ravintolisiä eri tarkoituksiin. Yleisin käyttötarkoitus on painonhallinta.

Glucomannan ja HPMC

HPMC tarkoittaa hydroksipropyylimetyyliselluloosaa ja kuten glucomannan, se on kuitu, joka turpoaa voimakkaasti nesteessä. Ne ovat usein kapselimuodossa, jotka turpoavat vatsassa ja luovat kylläisyyden tunteen. Ajatuksena on, että kapselit niellään veden kera juuri ennen ateriaa, jotta ruokamäärä vähenisi. Ne myös hidastavat mahan tyhjenemistä ja estävät osittain energian imeytymistä suolistossa, joten ne voivat auttaa painonpudotuksessa.

Estävät kuitukompleksit

Myymme joitakin erityisiä kuitukomplekseja lääketieteellisinä tuotteina. Nämä kuitukompleksit on suunniteltu erityisesti estämään rasvan tai hiilihydraattien imeytymistä suolistossa ja siten vähentämään saamaasi energian määrää.

Muut kuitulisät

On myös lisäravinteita, joiden tarkoituksena on lisätä kuidunsaantia terveyshyötyjen vuoksi sekä ummetuksen ehkäisyyn. Näitä yhdistellään usein muiden kuitutyyppien kanssa, joilla on erityisiä vaikutuksia, kuten glucomannan.

Yhteenveto

  • - Kuitu tulee kasvikunnasta, eikä se hajoa ihmisen ruoansulatuskanavassa
  • - Kuituja on pääosin kahta tyyppiä: liukenevia ja liukenemattomia
  • - Hyviä kuidun lähteitä ovat hedelmät, vihannekset, täysjyvä ja palkokasvit
  • - Useimmat eivät saavuta suositeltua päivittäistä kuidunsaantia
  • - Jotkut ovat herkkiä korkealle kuidunsaannille
  • - On olemassa monenlaisia kuitulisäaineita, joilla on erilaisia tarkoituksia
Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei