Kaikki superhedelmä Acaista
Acai-marja on ravitseva, mustikkaa muistuttava marja, joka kasvaa Amazonin alueella ja joka on viime vuosina saanut paljon huomiota myös täällä meillä Pohjoismaissa. Marjat ovat erityisen rikkaita antioksidanttien, vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta, ja niiden terveelliset ominaisuudet voidaan hyödyntää sekä jauheen että kapseleiden muodossa.
Acai on sinertävänlila marja, joka kasvaa Acaizeiropalmuissa Amazonin sademetsissä. Viime vuosina marja on tullut erittäin suosituksi, myös meidän osassamme maailmaa. Koska marjat kasvavat niin kaukana, Suomessa on yleisintä ostaa marjoja jauheena tai kapseleina. Syynä siihen on, että tämä vaikeasti lausuttava Acai-marja on tullut niin suosituksi, on sen uskomaton ravitsevuus, niin ravitseva, että se jopa luokitellaan superfoodiksi. Superfood on elintarvike, joka katsotaan erityisen terveelliseksi ja jolla on erityisen korkea ravintosisältö. Juuri acai on erityisen rikas vitamiinien, kivennäisaineiden, rasvahappojen ja antioksidanttien osalta. Niille, jotka miettivät nimen ääntämistä, se lausutaan "ah-sigh-ee", ei "ah-kaj" kuten monet luulevat.
Ravintoarvo
Koska acaimarja luokitellaan superfoodiksi, on yleisesti tiedossa, että se on ravitseva ja terveellinen, mutta mitä se oikeastaan sisältää? Acaimarjat sisältävät suuria määriä antioksidantteja, jopa 6 kertaa enemmän kuin mustikat ja 30 kertaa enemmän kuin punaviini. Antioksidantteja on useissa eri muodoissa, ja erityisesti polyfenolityyppisiä antioksidantteja esiintyy acaimarjoissa.
Antioksidantit ovat niin kiinnostavia, koska ne auttavat suojaamaan kehon soluja vapaita radikaaleja vastaan. Vapaat radikaalit ovat erittäin reaktiivisia yhdisteitä, jotka syntyvät luonnollisesti kehossa, mutta jotka liiallisina määrinä voivat vahingoittaa soluja ja saada ne vanhenemaan ennenaikaisesti. Stressi, tupakointi, liiallinen auringonotto ja huonot ruokailutottumukset voivat lisätä vapaiden radikaalien tuotantoa kehossa. Kun vapaiden radikaalien määrä kasvaa, tarvitaan myös enemmän antioksidantteja huolehtimaan vapaista radikaaleista. Antioksidantit sieppaavat radikaalit ja estävät niitä reagoimästä solukalvojen kanssa, ja tästä syystä on tärkeää saada riittävästi antioksidantteja.
Antioksidanttien lisäksi acaimarjat sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti vitamiineja A ja E sekä kivennäisaineita kaliumia, kalsiumia ja rautaa. Lisäksi acaimarjat ovat rikkaimpia kuidun osalta, mikä osaltaan auttaa ylläpitämään ruoansulatus- ja suolistosysteemiä. Koska kuidut myös turpoavat joutuessaan kosketuksiin nesteen kanssa, ne voivat auttaa pitämään meidät kylläisinä pidemmän aikaa.
Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä, sinertävän lila marja sisältää runsaasti rasvaa, josta suhteellisen suuri osa koostuu tyydyttymättömistä rasvahapoista omega-6:n ja omega-9:n muodossa. Rasvahapot myös lisäävät acai-jauheen energiapitoisuutta. Koska acai ei käytännössä sisällä lainkaan sokeria, se sopii erinomaisesti myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ja monenlaisiin dieetteihin. Tarkemman ravintosisällön voi tarkistaa allaolevasta taulukosta.
Ravintoarvo | Per 100 g acai-jauhetta |
Energiaa | 370 kcal |
Proteiinia | 7 g |
Hiilihydraatteja | 4 g |
Rasvaa | 22 g |
- josta omega-6 | 3 g |
- josta omega-9 | 13 g |
Kuituja | 62 g |
Vitamiini A | 374 µg |
Vitamiini E | 30,3 mg |
Rautaa | 100 mg |
Kaliumia | 530 mg |
Kalsiumia | 156 mg |
Kuinka käyttää acaimarjaa?
Suomessa acaimarjoja voi ostaa jauheena tai kapseleina. Acaijauhetta voi sekoittaa smoothieihin, jogurttiin tai chiavanukkaisiin lisäten sekä lisää ravintoa että makua. Maultaan acai muistuttaa mustikan ja suklaan sekoitusta, mikä tekee siitä käyttökelpoisen juuri smoothien ja vastaavien mausteena.
Jos haluat hyötyä acaimarjan terveellisistä ominaisuuksista mutta et juo smoothieita säännöllisesti, voit ottaa sen myös kapseleina. Huom! Acaijauhe valmistetaan pakastekuivaamalla acaimarjoja ja jauhamalla ne sitten jauheeksi. Samalla tavalla valmistetaan acaimarjaa sisältävät kapselit. Kapseleissa acain pitoisuus on usein korkea, mikä mahdollistaa sen hyödyllisten ominaisuuksien hyödyntämisen ilman, että tarvitsee käyttää acaijauhetta.