Miten entsyymit toimivat kehossa?
Entsyymit ovat mikroskooppisia proteiinimolekyylejä, jotka auttavat hajottamaan syömäämme ruokaa, jotta keho pystyy ottamaan ravinteet käyttöön. Tässä artikkelissa käymme läpi eri entsyymityypit ja niiden roolit kehossa.
Miten entsyymit toimivat?
Entsyymit on tuttu sana, mutta kaikki eivät tiedä tarkalleen, miten ne toimivat tai miksi niitä tarvitaan kehossa. Entsyymit koostuvat proteiineista ja niillä on monia erilaisia ominaisuuksia ja toimintoja. Yksi solu voi sisältää satoja eri entsyymejä. Yleisesti ottaen nämä pienet mikroskooppiset aineet toimivat katalyytteinä, mikä tarkoittaa, että ne auttavat säätelemään kehon eri prosessien nopeutta. Syömämme ruoka koostuu eri kemiallisista rakenteista, jotka täytyy hajottaa pienimpiin osiin, jotta keho pystyy ottamaan ne käyttöön. Entsyymit toimivat katkaisemalla kemiallisten rakenteiden sidokset ja hajottamalla näin aineita.
Fakta on, että entsyymeillä on merkitystä myös siihen, että vitamiinit, kivennäisaineet ja hormonit voivat vaikuttaa kehossa. Kehon entsyymituotanto vähenee iän myötä, ja siksi onkin erityisen tärkeää saada entsyymejä ravinnon kautta. Saamme entsyymejä syömällä hedelmiä ja kasviksia, ja huomattavia entsyymipitoisia elintarvikkeita ovat vehnäoras, aloe vera ja papaija. Tietyt aminohapot toimivat myös entsyymeinä, kuten esimerkiksi tyrosiini. Niille, joilla on ruoansulatusongelmia, on tarjolla myös ravintolisiä ruokaan lisättäväksi, ja on olemassa erilaisia vaihtoehtoja riippuen siitä, minkä tyyppistä ruokaa on vaikea hajottaa.
Aineet, jotka toimivat koentsyymeinä
Koeentsyymit
Koeentsyymit ovat pieniä molekyylejä, jotka auttavat siirtämään kemiallisia ryhmiä entsyymien välillä entsymaattisen reaktion yhteydessä. Molekyylit sitoutuvat entsyymeihin ja edistävät niiden toimintaa. Monet koeentsyymit valmistuvat vitamiineista ? esimerkiksi Q10 ja useat B-vitamiinit toimivat koeentsyymeinä. Jotta koeentsyymien määrä pysyisi tasaisena soluissa, näitä molekyylejä tuotetaan säännöllisesti uudelleen ja käytetään runsaasti.
Entsyymejä sisältävät tuotteet
Erilaiset entsyymityypit
Kuten aiemmin mainittiin, entsyymejä on useita tyyppejä, ja ne jaetaan yleensä kolmeen pääryhmään. Ensimmäinen ryhmä on aineenvaihduntaentsyymit, jotka toimivat verenkierrossa, kudoksissa ja elimissä. Ruoansulatusentsyymit ovat toinen ryhmä, joka valmistetaan kehossa proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen hajottamiseksi ruoasta, jotta keho pystyy ottamaan ravinteet tehokkaasti käyttöön. Kolmas ryhmä on ruokaentsyymit, joita saamme syömämme ruoan mukana. Ruokaentsyymit ovat tärkeitä ruoan osia ja auttavat sulattamaan jopa 75 prosenttia kaikesta syömästämme ruoasta. Monien mielestä nämä ruokaentsyymit ovat herkempiä lämmölle ja tuhoutuvat yli 48 asteen kuumuudessa. Siksi voi olla tärkeää syödä myös raakoja hedelmiä ja vihanneksia.
Alla olemme listanneet yleisimmät entsyymit ja ruokatyypit, jotka tarvitsevat kyseistä entsyymiä. Jos syöt paljon proteiinia, saatat tarvita tiettyä entsyymiä enemmän kuin jos syöt hiilihydraattipitoista ruokaa.
Proteiini | Hajotetaan pepsiinin avulla, joka esiintyy luonnollisesti mahamehussa, jossa hajoaminen alkaa. Myös kasvientsyymit proteaasi, bromelaiini ja papaiini hajottavat proteiinia. |
Hiilihydraatit | Hajotetaan amylaasin avulla, joka aloittaa hajoamisen jo suun syljessä. |
Rasva | Hajotetaan lipaasientsyymin avulla, mikä tapahtuu suolistossa. |
Hedelmät & Vihannekset | Sellulaasi edistää hedelmien ja vihannesten hajoamista, ja saamme sitä ruoasta, kun syömme hedelmiä ja vihanneksia. |
Jotkut meistä puuttuu kokonaan tietyt entsyymit, ja yleinen ongelma on laktaasin puute, entsyymin, joka hajottaa laktoosia (maitosokeria). Laktoosi-intoleranssi on yleinen ongelma, joka tekee maitotuotteiden hajoamisen vaikeaksi. Laktaasia on saatavilla lisättäväksi niihin hetkiin, kun haluat syödä maitotuotteita, mutta paras tapa on välttää maitotuotteita kokonaan tai valita laktoosittomia vaihtoehtoja.
Jos koet ongelmia ruoansulatuksessa, se voi johtua riittämättömästä määrästä entsyymejä. Muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa ruoansulatukseen negatiivisesti, ovat suuret ruoka-annokset ja yksipuolinen ruokavalio. Pyri syömään monipuolisesti, ja syö paljon hedelmiä ja vihanneksia, ja ota tarvittaessa lisä ruoansulatusentsyymejä sisältäviä lisäravinteita.