Healthwell Ruusunjuuriuute
- Standardoidut otteet
- B5 edistää henkistä suorituskykyä
Tuotesuositukset
- Tuotekuvaus
- Ravintosisältö
- Kirjoita arvostelu
- Toimitus- ja maksutavat
Ruusunjuuri väsymykseen
Healthwellin Ruusunjuuriuute on vahvasti annosteltu lisäravinne adaptogeenisestä ruusunjuurikasvista. Tuote sisältää uutetta, joka on standardoitu sisältämään 3% rosaviinejä ja 1% salidrosideja - kaksi ainetta, joita pidetään ruusunjuuren vaikuttavina aineina. Lisäksi se on vahvistettu B5-vitamiinilla pantoteenihapolla, joka edistää henkistä suorituskykyä. Parhaan vaikutuksen saamiseksi sitä suositellaan ottamaan 1-2 kapselia aamulla tai aikaisin iltapäivällä päivittäin stressin ja väsymyksen aikana.
- Vahva ruusunjuuriuute
- Standardoitu 3% rosaviinejä ja 1% salidrosideja
- Adaptogeeninen kasvi, joka edistää kehon sopeutumiskykyä
- Pantoteenihapolla, joka edistää henkistä suorituskykyä
- Käytettävä stressin ja väsymyksen aikana
Ruusunjuuri adaptogeeninä
Ruusunjuuri kuuluu niin sanottuihin adaptogeenisiin kasveihin. Adaptogeeni tulee englannin sanasta adapt, eli sopeutua. Adaptogeeniset kasvit sisältävät aineita, jotka edistävät kehon sopeutumiskykyä vallitseviin olosuhteisiin sekä sisäisiin että ulkoisiin rasituksiin, jotta selviytyisimme niistä paremmin. Adaptogeenit eivät sisällä keskushermostoon vaikuttavia aineita eivätkä aiheuta riippuvuutta tai toleranssin kasvua aineelle.
Ruusunjuuresta on tehty monia tutkimuksia sen vaikutuksista väsymykseen, keskittymiskykyyn ja huomion kohdistamiseen ja lisätutkimuksia tarvitaan ymmärtääksemme, miten se toimii. Tutkimuksia tehdään myös ruusunjuuren ja hedelmällisyyden välisen yhteyden selvittämiseksi. Tällä hetkellä ei ole hyväksyttyjä väitteitä tästä.
Ruusunjuuren annostelu
On tärkeää erottaa ruusunjuuren vaikutukset, jotka saadaan kertakäytöllä ja toistuvilla annostuksilla. Jos tarvitset nopeaa energiaa ennen harjoittelua tai muuta energiaa vaativaa tehtävää, voit ottaa ruusunjuuren kertakäyttönä. Jos kuitenkin tunnet kehosi olevan epätasapainossa stressin tai pitkäaikaisen rasituksen vuoksi, voi olla parempi ottaa tablettia säännöllisesti pitkällä aikavälillä.
Ruusunjuurella ei ole tunnettuja sivuvaikutuksia normaalilla annostuksella. Jotkut saattavat kuitenkin kokea vaikeuksia nukahtaa myöhään illalla otettaessa. Siksi sitä suositellaan ottamaan aamulla tai aikaisin päivällä mahdollisten unihäiriöiden välttämiseksi.
Kasvissyöjäystävällinen
Symboli Vegetarian Friendly osoittaa, että tuotteen sisältö sopii kasvissyöjille ja vegaaneille.
Siksi ruusunjuuri on niin suosittu
Ruusunjuurta käytetään yleensä virkistäviin tarkoituksiin lyhyillä stressi- tai väsymysjaksoilla. Ruusunjuuri kuuluu adaptogeeneihin, ja sitä myydään sekä ravintolisänä että lääkkeenä.
Mikä on ruusunjuuri?
Ruusunjuuri on kukka, joka kasvaa villinä Pohjois-Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan ankarissa ja karuissa olosuhteissa. Kukan historia ulottuu pitkälle sekä ruoaksi että lääkekasviksi. Ennen vanhaan sitä syötiin joko raakana tai keitettynä vihanneksena. Tiedettiin, että juuri oli rikas C-vitamiinipitoisuudeltaan, ja sen uskottiin pitävän terveenä, lievittävän päänsärkyä ja lisäävän energiaa. Jo vuonna 1755 Carl Von Linné kuvaili ruusunjuuren lääkeoppaassaan parantavana luonnonlääkkeenä.
Ruusunjuuri kuuluu siihen kasviryhmään, jota kutsutaan adaptogeeneiksi. Sana adaptogeeni tulee englannin sanasta "to adapt" ja tarkoittaa yksinkertaisesti sopeutumista.
Adaptogeeniset kasvit
Tutkimusten mukaan adaptogeeniset kasvit voivat auttaa kehoa sopeutumaan vallitsevaan fyysiseen ja henkiseen kuormitukseen. Pyrkimällä kouluttamaan kehoa toimimaan normaalisti kuormituksen alla koetaan energian lisääntymistä. Adaptogeenillä on myös positiivinen ominaisuus olla nopeavaikutteinen, ja se ei ole riippuvuutta aiheuttava.
Adaptogeenit voivat tuntua tehokkailta, mutta niitä ei pidä sekoittaa stimulanttisubstituutteihin, kuten kofeiiniin. Toisin kuin adaptogeenit, tällaiset aineet vaativat ajan myötä suurenemman annoksen saman vaikutuksen saavuttamiseksi. Keho ei totu ruusunjuureen samalla tavalla, vaan sitä voidaan käyttää pidempään ilman taukoa.
Mikä on ruusunjuuren vaikutus?
Ruusunjuuren vaikutuksia muun muassa henkiseen suorituskykyyn ja väsymykseen on tutkittu useissa kliinisissä tutkimuksissa ja tutkimusta jatketaan edelleen (1). Sen lisäksi, että se edistää energian lisääntymistä, ruusunjuuren aktiiviset komponentit rhodosiini ja salidrosiini ovat osoittaneet positiivisia vaikutuksia kehon hormonaaliseen tasapainoon.
Yksi ruusunjuuren suurimmista eduista on sen nopeavaikutteisuus; jo 45 minuutin sisällä voi tuntea sen vaikutukset ja se kestää suhteellisen pitkään. Useimmat, jotka käyttävät ruusunjuurta, kokevat olevansa henkisesti terävämpiä ja kuitenkin nukkuvat hyvin yöllä heräten virkistyneinä. Tällaisen kokemuksen vuoksi onkin oletettu, että ruusunjuurella on myös rauhoittava vaikutus.
Ruusunjuuri ja liikunta
Useita tutkimuksia on tehty selvittääkseen, miten ruusunjuuri voi vaikuttaa fyysiseen suorituskykyyn liikunnan aikana. Kokeet ovat osoittaneet, että urheilijat, jotka kokeilivat ruusunjuurilisää tietyn ajan, saavuttivat sekä parantuneen fyysisen sopeutumiskyvyn harjoitustasoon että vähemmän lihaskulumista kovan harjoituksen aikana, verrattuna urheilijoihin, jotka eivät käyttäneet ruusunjuurilisää (2). Näiden ja vastaavien tutkimusten tulokset ovat kuitenkin toistaiseksi vain teorioita ja tarvitaan lisää tutkimuksia vaikutusten dokumentoimiseksi.
Hyvä tietää ruusunjuuresta
Tänä päivänä ruusunjuurta markkinoidaan virkistävänä tilapäisen väsymyksen aikana, sekä ravintolisänä että perinteisenä kasvirohdosvalmisteena. Lääkkeeksi luokittelemiseksi tuotteen täytyy olla lääkeviranomaisen tarkastama ja hyväksymä. Lääkkeiden perusteena on kuitenkin vain pitkäaikainen käyttökokemus, ja lisää tutkimuksia tarvitaan ruusunjuuren vaikutusten dokumentoimiseksi.
Viitteet
1. Mao J, Xie S, Zee J, Soeller I, Li Q, Rockwell K, Amsterdam J. 2015. Rhodiola rosea versus sertraliini vakavan masennuksen hoidossa: satunnaistettu lumekontrolloitu tutkimus. (Luettu 2015-02-23)
2. Parisi, A, Tranchita E ym. 2010. Rhodiola Rosean pitkäaikaisen käytön vaikutukset urheilusuoritukseen ja antioksidanttikapasiteettiin koulutetuilla miehillä: alustavat tulokset. (Luettu 2015-02-23)