Minun sivut
Minun sivut
Inspiraatio | Ravinto & lisäravinteet | Tavoitteet | Treenit | Reseptit | Lähettiläät

Aerobinen ja anaerobinen treeni: erot ja edut

Aerobinen ja anaerobinen treeni? onko se niin yksinkertaista kuin kestävyys- ja voimaharjoittelu? On yleistä ajatella näin, mutta se on todellisuudessa yksinkertaistus. On tärkeää ymmärtää aerobisen ja anaerobisen harjoittelun erot, jotta voi treenata nimenomaan oikein ja saavuttaa erityiset treenitavoitteet. Tässä artikkelissa käsittelemme sekä aerobisen että anaerobisen harjoittelun erityispiirteitä ja hyötyjä sekä sitä, miten niitä voidaan yhdistää, jotta treenaaminen onnistuisi mahdollisimman hyvin ja tulokset maksimoituisivat.

Nainen juoksee juoksumatolla kuntosalilla.Opi ero aerobisen ja anaerobisen harjoittelun välillä, jotta voit harjoitella tehokkaasti ja optimoida tuloksesi.

Mitä on aerobinen treeni?

Aerobinen treeni on eräänlaista fyysistä aktiivisuutta, joka käyttää happea energian tuottamiseen pidemmän ajan kuluessa. Tämä edistää sydän- ja verisuoniterveyttä, koska se lisää sydämen ja keuhkojen kapasiteettia, keskittyen pitkäkestoisiin kestävyysharjoituksiin (1).

Aerobinen treeni tarkoittaa yleensä harjoittelua, jonka intensiteetti on keskitasoa, jolloin sydän pystyy pumppaamaan tarpeeksi happea lihaksille energian tuottamiseen soluhengityksen kautta. Tässä prosessissa solut käyttävät happea ravintoaineiden muuntamiseen energiaksi (1). Aerobisessa treenissä käytämme noin 50-70 % maksimisykkeestä.

Aerobisen treenin aikana keho kuljettaa happea työskenteleville lihaksille, mikä parantaa sydän- ja verisuonikapasiteettia ja kestävyyttä (1). Harjoittelu stimuloi sydäntä pumppaamaan verta tehokkaammin ja lisää keuhkojen hapenottokykyä. Koska harjoittelu on tasaista ja suhteellisen hidasta, se rasittaa lihaksia ja niveliä vähemmän, mikä vähentää vammojen riskiä verrattuna korkean intensiteetin harjoituksiin.

Esimerkkejä aerobista harjoittelua

Ilmeisimpiä aerobisen harjoittelun muotoja ovat pyöräily, uinti, ryhmätreenit ja hölkkä, mutta on myös monia muita harjoitusmuotoja, jotka tuottavat tuloksia aerobisessa muodossa. Esimerkiksi tanssi, vesijumppa ja soutulaite voivat olla intensiivisiä ja vaativia ja siten vaatia kardiovaskulaarista kestävyyttä, erityisesti pidempikestoisissa harjoituksissa.

Mitä on anaerobinen treeni?

Anaerobinen treeni on intensiivinen fyysisen aktiivisuuden muoto, joka sisältää lyhytaikaisia, räjähtäviä ponnistuksia ja kuormituksia, joissa keho käyttää väliaikaisesti energiavarojaan ilman happea (1). Tätä harjoittelutyyppiä tehdään yleensä noin 80 % tai enemmän maksimisykkeestä. Se on erityisen tehokasta lihasvoiman ja räjähtävyyden lisäämisessä.

Anaerobisen harjoittelun aikana lihakset tuottavat energiaa hajottamalla hiilihydraatteja (glykolyysi) laktaatiksi (usein kutsutaan maitohapoksi), joka ei vaadi happea (1). Kun laktati kertyy lihaksiin, vapautuu vetyioneja, mikä tekee lihaksista happamammat. Tämä hapan ympäristö voi aiheuttaa polttavaa tunnetta ja väsymystä lihaksissa.

Kriittinen tekijä anaerobisessa treenissä on suuri kuormitus lihaksille ja nivelille, mikä tarkoittaa, että on tärkeää suorittaa harjoitukset oikealla tekniikalla ja riittävällä palautumisella vammojen minimoimiseksi. Harjoittelun lyhytaikainen, intensiivinen luonne johtaa siihen, että keho jatkaa kalorien polttamista vielä harjoituksen jälkeenkin, mikä edistää aineenvaihdunnan ja rasvanpolton nopeutumista. Anaerobinen harjoittelu on hyvä keino lisätä voimaa ja lihaksia, mutta se vaatii tarkkuutta ja suunnittelua tulosten maksimoimiseksi ja vammojen välttämiseksi.

Esimerkkejä anaerobisesta treenistÄ

Anaerobiseen treeniin kuuluu esimerkiksi sprintit, painonnosto ja korkean intensiteetin intervallitreenit. Monet yleisurheilulajit vaativat räjähtävyyttä ja harjoittavat kehon anaerobista energiajärjestelmää, kuten esimerkiksi korkeushyppy, pituushyppy, kuulan, kiekonheitto ja aitajuoksu. Myös voimistelua voi pitää anaerobisena harjoituksena sen räjähtävien liikkeiden vuoksi.

Anaerobisen ja aerobisen harjoittelun yhdistäminen

Tutkimukset osoittavat, että anaerobisen ja aerobisen harjoittelun yhdistämisestä on hyötyä (1,2,3,4). Yksi tapa yhdistää näitä harjoittelumuotoja on keskittyä juuri sellaisiin harjoituksiin, joilla on sekä aerobisia että anaerobisia näkökohtia. Muutamia esimerkkejä tästä ovat yhdistetyt kiertoharjoittelut, uinti ja crossfit, mutta myös intervalliharjoittelu. Eräs intervalliharjoittelun muoto, joka treenaa sekä aerobista että anaerobista energiajärjestelmää, on HIIT-treeni (High-Intensity Interval Training), joka sisältää lyhyitä jaksoja intensiivistä aktiivisuutta (anaerobinen) ja palautumisjaksoja matalalla intensiteetillä (aerobinen).

Toinen tapa harjoitella sekä aerobista että anaerobista harjoittelua on jakaa harjoituspäivät aerobiseen ja anaerobiseen harjoitteluun. Tässä on esimerkki harjoitusaikataulusta viiden päivän harjoitusviikolle, joka sisältää sekä aerobista että anaerobista harjoittelua. Näiden kahden harjoittelumuodon yhdistelmä tarjoaa tasapainotetun harjoitusohjelman, joka edistää sekä sydän- ja verisuoniterveyttä että lihasvoimaa. Muista säätää intensiteettiä ja painoja riippuen nykyisestä kuntotasostasi ja tavoitteistasi.

Harjoitusaikataulu, joka sisältää sekä aerobista että anaerobista harjoittelua

Maanantai: Koko kehon voima

Kyykky: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Penkkipunnerrus: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Maastaveto: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Leuanveto: 3 sarjaa x niin monta kuin pystyt

Plankku: 3 sarjaa x 1 minuutti

Tiistai: Aerobinen harjoittelu

Juoksu tai pyöräily: 30-45 minuuttia kohtalaisella vauhdilla

Keskiviikko: Lepo tai kevyt aktiviteetti

Torstai: Ylävartalon voima

Vipunosto: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Penkkipunnerrus (käsipainot): 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Hauiskääntö: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Ojentajapunnerrus: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Riviveto: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Perjantai: Aerobinen harjoittelu

Uinti: 30-45 minuuttia kohtalaisella vauhdilla

tai

Juoksu: 30-45 minuuttia kohtalaisella vauhdilla

tai

High-Intensity Interval Training (HIIT): 20 minuuttia (30 sekuntia korkea intensiteetti, 30 sekuntia matala intensiteetti)

Lauantai: Jalkojen ja keskivartalon voima

Askelkyykky: 3 sarjaa x 10-12 toistoa per jalka

Jalkaprässi: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Jalan koukistus: 3 sarjaa x 10-12 toistoa

Pohjenousu: 3 sarjaa x 15-20 toistoa

Venäläiset käänteet: 3 sarjaa x 20 toistoa

Jalkojen nostot: 3 sarjaa x 15-20 toistoa

Sunnuntai: Lepoa tai kevyttä toimintaa


Treeniä tukemaan

 
Core Smartshake Lite
 
Vege BCAA Jauhe
 
BCAA Kaps
 
Fucked Up Joker
 
Core Aamiaisateria
 
Aamiaispatukka
 
Core Caffeine Pro
 
Heraproteiini Laktoositon
 
Lions Mane
 
Core SmartShake
 
Core PWO Power
 
PWO Crazy8

Viitteet

1. Patel H, Alkhawam H, Madanieh R, Shah N, Kosmas CE, Vittorio TJ. Aerobic vs anaerobic exercise training effects on the cardiovascular system. World J Cardiol. 2017 Feb 26;9(2):134-138. (Haettu 2024-08-07)

2. Collins KA, Fos LB, Ross LM, Slentz CA, Davis PG, Willis LH, Piner LW, Bateman LA, Houmard JA, Kraus WE. Aerobic, Resistance, and Combination Training on Health-Related Quality of Life: The STRRIDE-AT/RT Randomized Trial. Front Sports Act Living. 2021 Feb 11;2:620300. (Haettu 2024-08-07)

3. Navas-Enamorado I, Bernier M, Brea-Calvo G, de Cabo R. Influence of anaerobic and aerobic exercise on age-related pathways in skeletal muscle. Ageing Res Rev. 2017 Aug;37:39-52. (Haettu 2024-08-07)

4. American Heart Association. 2024. Endurance Exercise (Aerobic). 18 jan. (Haettu 2024-08-07)

Oliko tästä artikkelista apua?   Kyllä   Ei