Kaikki mitä haluat tietää heraproteiinista
Proteiinijauhe on yksi yleisimmistä ravintolisistä, ja erityisesti heraproteiini. Heraproteiinilla on ansaitusti hyvä maine useilla ominaisuuksilla. Jos liikut paljon ja haluat proteiinilisän, heraproteiini on ehdottomasti ensimmäinen valintasi.
- Miksi syödä heraproteiinia?
- Heraproteiini niille, jotka haluavat rakentaa lihaksia
- Heraproteiini rasvanpolttoon
- Heraproteiini palautumiseen
- Erilaisia lisäravinteita heraproteiinilla
Miksi syödä heraproteiinia?
Proteiinilla on useita tärkeitä tehtäviä elimistössä, mukaan lukien veren kuljettaminen sekä toimiminen hormonien ja entsyymien komponenttina. Mielenkiintoisin asia treenin yhteydessä on kuitenkin proteiinin rooli lihasten rakennuspalikkana. Jos aiot kasvattaa lihaksia, on tärkeää syödä riittävästi proteiinia, vähintään 2 grammaa painokiloa kohden joka päivä. Proteiinijauhe voi helpottaa jokapäiväistä elämää, sillä voit saavuttaa tämän määrän ilman, että sinun tarvitsee syödä paljon enemmän. Saat siten suuremman määrän proteiinia helposti ja suhteellisen halvalla ilman, että sinun tarvitsee syödä tarpeettomia kaloreita hiilihydraateista ja rasvoista.Heraproteiini (englanniksi whey protein) on vakiona proteiinijauheiden joukossa ja imeytyy nopeasti elimistöön.
Hera valmistetaan maidosta ja se on juustotuotannon luonnollinen sivutuote. Noin 20 % maidon proteiinista on heraa ja loput kaseiinia. Heraa suodatetaan, kunnes jäljelle jää vain proteiinia, ja mitä enemmän sitä suodatetaan, sitä korkeampi on proteiinijauheen proteiinipitoisuus.
Heraproteiini niille, jotka haluavat rakentaa lihaksia
Jos haluat keskittyä lihasten rakentamiseen, heraproteiini on hyvä lisäravinne useista syistä. Heraproteiinilla on korkea biologinen arvo, ja se sisältää suuremman osan tärkeitä aminohappoja ja suuremman osuuden haarautuneita aminohappoja leusiinia, valiinia ja isoleusiinia kuin muut proteiinit. Haaroittuneiden ketjujen aminohapot, erityisesti leusiini, ovat niitä, joiden on osoitettu eniten stimuloivan proteiinisynteesiä ja viestivän keholle lihasten rakentamisesta. Proteiinin kykyä rakentaa lihaksia ja lisäravinteiden vaikutusta lihasten kertymiseen on tutkittu paljon. Tutkimusten mukaan (1), sekä tyypin 1 että tyypin 2 lihaskuidut lisääntyvät merkittävästi, jos syöt ylimääräistä proteiinia voimaharjoittelun yhteydessä. Tyypin 1 kuitua käytetään ensisijaisesti kestävyysharjoittelussa, kun taas tyypin 2 kuitua käytetään lyhyttehoisissa harjoituksissa, kuten voimaharjoittelussa. Tutkimustulokset ovat erityisen kiinnostavia niille, jotka haluavat lisätä lihasmassaa. Itse lihasvoima kuitenkin lisääntyy harjoittelun myötä, eikä se ole niin riippuvainen proteiinin saannista.
Heraproteiini rasvanpolttoon
Jos tavoitteesi on vähentää kehon rasvaa, heraproteiini voi auttaa sinua matkallasi. On jo pitkään tiedetty, että proteiini vaikuttaa kehon lämmöntuotantoon paljon enemmän kuin muut energiaa antavat ravintoaineet. Tätä prosessia kutsutaan myös termogeneesiksi, ja se myös lisää energiantuotantoa, mikä on positiivista rasvan palamiselle. Myöhemmät tutkimukset (2) ovat myös osoittaneet eroja lisääntyneessä termogeneesissä eri proteiinilähteiden välillä. On osoitettu, että heraproteiini edistää eniten kehon lämpösyntymistä kaseiiniin ja soijaproteiiniin verrattuna. Lisäksi lisääntynyt proteiinin saanti johtaa automaattisesti pienempään hiilihydraattien ja rasvan osuuteen ruokavaliossa, joten heraproteiinin valitseminen välipaloihin voi edistää painonpudotusta samalla kun lihasmassaa säilyy.
Heraproteiini palautumiseen
Kovan harjoittelun jälkeen palautumista voidaan parantaa heraproteiinin avulla. Nopean imukykynsä ansiosta se soveltuu hyvin treenin jälkeen tarjoamaan lihaksille nopeasti proteiinia. Kun treenaamme, lihaksia hajottava vaihe lisääntyy kehossa, minkä vuoksi energian takaisinsaaminen nopeasti treenin jälkeen on tärkeää, jotta hajoaminen pysähtyisi ja lihakset vahvistuisivat sen sijaan. Heraproteiini antaa välittömän vasteen ja on äärimmäisen nopea täydennys.
Erilaisia lisäravinteita heraproteiinilla
Heraproteiini on yleinen lisäravinteena ja sitä on saatavana useissa eri proteiinijauhelajikkeissa.
Heraproteiini erillisenä proteiinijauheena sopii hyvin tilanteisiin, joissa haluat nopean proteiinin saannin lihaksille ja se toimii siksi optimaalisesti harjoituksen jälkeen tai aamulla. Voit käyttää sitä myös aterioiden välissä lisätäksesi proteiinin saantia koko päivän ajan.
Heraproteiini-isolaatti on puhtaampi heran muoto. Sitä valmistetaan suodattamalla hera useammissa vaiheissa kuin perinteiset heraproteiinijauheet ja tuloksena on korkeampi proteiinipitoisuus, lähes hiilihydraatiton ja myös erittäin vähälaktoosinen proteiinijauhe. Proteiini saavuttaa lihakset nopeammin ja alkaa rakentaa lihaksia.
Hydrolysoitu heraproteiini on heraproteiinin edullisin muoto. Tässä pitkät aminohappoketjut on pilkottu pienemmiksi komponenteiksi, jotta kehon ei tarvitse tuhlata aikaa ruoansulatukseen. Se johtaa välittömään imeytymiseen, joka on paljon nopeampi kuin tavallinen heraproteiini.
Kolmivaiheproteiini sisältää usein heraproteiinia yhtenä kolmesta proteiinityypistä kaseiinin ja munaproteiinin ohella. Heraproteiini tarkoittaa siten nopeaa proteiinia, kun taas munaproteiini on keskinopeaa ja kaseiini toimii hitaasti. Yhdessä ne tarjoavat jatkuvan korkealaatuisen proteiinin saannin ja sopivat täydellisesti dieetin aikana.
Heraproteiinia ja nopeita hiilihydraatteja sisältävät heraproteiinit ovat yleisin palautuslisä. Hiilihydraatit hyödynnetään nopeasti energiana, jotta proteiini voi keskittyä varastoitumaan lihaksiin.
Heraproteiinitoimii siis hyvin dieetin aikana, osittain siksi, että proteiini itsessään edistää painonpudotusta, mutta ennen kaikkea ehkäisee lihasten hajoamista kalorivajeen sattuessa. Heraproteiinin ensisijainen ominaisuus on kuitenkin toimiminen suorana proteiinin lähteenä treenin jälkeen nopean imeytymiskykynsä ansiosta. Joten haluatpa sitten kasvattaa lihaksia, lisätä rasvanpolttoasi tai varmistaa optimaalisen palautumisesi, löydät varmasti sinulle sopivan heraproteiinin.
Proteiinilisät
Lähteet:
1. The effect of resistance training combined with timed ingestion of protein on muscle fiber size and muscle strength. Andersen, Tufekovic, Zebis, Crameri, Verlaan, Kjaer, Suetta, Magnusson, Aagaard. 2005.
2. Protein choices targeting thermogenesis and metabolism. Acheson, Blondel-Lubrano, Oquey-Araymon, Beaumont, Ammon-Zufferey, Monnard, pinaud, Nielsen-Moennoz, Bovetto. 2011.