Kaikki E-vitamiinista
E-vitamiini on keholle erittäin hyödyllinen antioksidantti, joka suojaa kehoa vapailta radikaaleilta. Se on rasvaliukoinen vitamiini, jota on luontaisesti esimerkiksi pähkinöissä ja avokadossa. E-vitamiini auttaa muun muassa parantamaan lihasten hapenottokykyä.
- Mitä on E-vitamiini?
- Mitä E-vitamiini tekee kehossa?
- Missä E-vitamiinia löytyy luonnollisesti?
- Kuinka paljon E-vitamiinia tulisi ottaa?
- Voiko E-vitamiinia saada liikaa?
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Rasvaliukoiset vitamiinit ovat sitoutuneet rasvahappoon, ja jotta voisimme hyödyntää vitamiinia, meidän on myös saatava rasva. Siksi E-vitamiinia sisältäviä lisäravinteita tulisi ottaa aterian yhteydessä.
Mitä on E-vitamiini?
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja hyödyllinen antioksidantti, jota löytyy rasvapitoisista kasvikunnan tuotteista. Se on itse asiassa yhteisnimitys kahdeksalle erilaiselle tokoferolille ja tokotrienolille, jotka toimivat antioksidantteina. Antioksidantit suojaavat kehon soluja vapailta radikaaleilta, jotka muuten nopeuttavat solujen vanhenemista. Rasvaliukoisuus tarkoittaa, että se on sitoutunut rasvahappoon, joten jotta voisimme hyödyntää vitamiinia, meidän on saatava myös rasvaa esim ruokailun yhteydessä.
Mitä E-vitamiini tekee kehossa?
E-vitamiinin tärkein ominaisuus on sen antioksidanttivaikutus. Kun vapaat radikaalit reagoivat kehon eri solujen kanssa, syntyy oksidatiivista stressiä, ja E-vitamiini tarjoaa suojan näiltä hapettavilta radikaaleilta. Se auttaa myös parantamaan hapenottokykyä lihasmassaan, mikä on tärkeää harjoitus- ja lihaksenrakennusvaiheessa.
Vinkki! Monivitamiinit sisältävät E-vitamiinia, jolloin saat samalla muitakin hyödyllisiä vitamiineja.
Mistä E-vitamiinia löytyy luonnollisesti?
Rasvapitoisissa kasvikunnan tuotteissa, kuten siemenissä ja pähkinöissä, kasviöljyissä, punaisessa paprikassa, vihreissä lehtikasveissa, täysjyvätuotteissa, kananmunissa ja avokadossa, on runsaasti E-vitamiinia.
Kuinka paljon E-vitamiinia tulisi ottaa?
E-vitamiini mitataan alfa-tokoferoliekvivalentteina (alfa-TE) ja määrä vaihtelee sukupuolen ja iän mukaan. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ilmoittavat vain riittävän saannin, AI:n, E-vitamiinille, joka käytetään, kun tieteellinen näyttö on liian epävarmaa varman suositellun saannin, RI:n, määrittämiseksi. Ohjenuorana voi olla noin 10 alfa-TE naisille ja 11 alfa-TE miehille ja raskaana oleville. Tutkimusten mukaan monet meistä saavat liian vähän E-vitamiinia, joten E-vitamiini ravintolisä voi olla vaihtoehto sinulle, joka haluat varmistaa päivittäisen saannin. E-vitamiini sisältyy usein monivitamiineihin ja lisätään rasvahappolisän, kuten kalaöljyn, yhteyteen, koska sillä on ominaisuuksia, jotka estävät öljyn härskiintymistä.
Voiko E-vitamiinia saada liikaa?
Koska E-vitamiini on rasvaliukoinen, se voi myös varastoitua kehoon. Suurimmaksi osaksi se varastoituu rasvakudokseen ja veren rasvamolekyyleihin. Lihaksissa, sydämessä, maksassa, keuhkoissa ja lisämunuaisissa on runsaasti E-vitamiinia, ja yhteensä voimme varastoida noin 1 gramman. E-vitamiinin yliannostus vaatii erittäin suuria määriä, ja suositeltua annosta noudattaessa tämä riski ei ole olemassa.